0 Producten in winkelwagentje
€ 0,00
Inhoud bijwerken Afrekenen en bestellen

LBCD - Een stukje historie - kwaliteit uit het verleden staat garant voor nieuwe interessante producties

Op het kwaliteitslabel LBCD (afkorting van LindenBergCD) verschenen van 1988 tot 2003 zo’n 100 CD’s met orgel- en koormuziek. De aanleiding om dit label te beginnen was simpel: de langspeelplaat had zijn tijd gehad en de cd deed zijn intrede, maar juist op het terrein van orgelmuziek en Nederlandse kerkmuziek werd in de eerste jaren niets geproduceerd door de grote (klassieke) muziekproducenten. Daarom begon Piet Lindenberg, toen eigenaar van Lindenberg Bijbels Boeken Muziek te Rotterdam zijn eigen label. Als speciaalzaak op orgelgebied had hij een ‘neus’ voor gaten in de markt en dat leidde veelal tot bijzondere producten. Kwaliteit was het uitgangspunt, zowel in opnamekwaliteit als in informatie; de booklets waren dan ook vaak uitgebreid en een informatiebron voor de geïnteresseerde koper.

Doordat andere werkzaamheden vanaf 2003 veel tijd vergden viel de productie van LBCD bijna stil. In 2008 viel het doek voor de winkel in Rotterdam; een derde partij wist op dat moment de LBCD-voorraad op oneigenlijke wijze te annexeren. Voordat er passende maatregelen konden worden genomen bleek alles in de ramsj terecht te zijn gekomen. De rechten en productiematerialen zijn echter nog steeds in handen van Lindenberg Productions BV en eigenaar Piet Lindenberg heeft besloten om per 2019 het label weer nieuw leven in te blazen. Bij de oudere generaties geeft het noemen van LBCD nog steeds een directe blijk van herkenning. Er is dus alle reden om op dezelfde wijze (kwaliteit en informatie) voort te gaan en ook de nieuwe generatie(s) kennis te laten maken met het label. Daarnaast wordt ook gekeken naar de nieuwe mogelijkheden om vroegere producties door middel van streaming beschikbaar te stellen.

Belangrijke 'wapenfeiten' uit het verleden zijn de 9 dubbel-CD's met alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach op 14 verschillende Nederlandse barokorgels, gespeeld door de helaas inmiddels overleden organist Bram Beekman uit Middelburg. Er zijn plannen om deze serie, die ook in het buitenland veel belangstelling kreeg, in een nieuw jasje opnieuw uit te brengen. Een uniek project was de 4-cdbox met het orgelwerk van Hendrik Andriessen, gespeeld op het Adema-orgel van de Josephkerk in Haarlem door zijn leerling/opvolger Albert de Klerk, de eerste keer dat een complete uitvoering van deze muziek werd gerealiseerd. De Andriessen-herdenking in 1992 opende met de aanbieding van de cd-box, een feit dat zelfs het Journaal heeft gehaald! Maar ook cd's van organist Klaas Bolt (zowel met literatuur als met improvisaties en/of gemeentezang) hebben vele organisten in Nederland de ogen geopend voor de rijkdom van ons orgelbezit. Op koormuziekgebied waren absolute hoogtepunten de drie cd's die LBCD realiseerde met het St. John's College Choir Cambridge o.l.v. Christopher Robinson, toonaangevend vanwege hun ongeëvenaarde klasse en de Psalmen-cd met Cappella Amsterdam o.l.v. Jan Boeke. 

 

           Piet Lindenberg

Bach-serie deel 7 - Bram Beekman

Complete orgelwerken van

Hendrik Andriessen

Klaas Bolt improviseert

St. John's College Choir Cambridge

187